Brabantica

IMG_2057

Brabantica is afgeleid van Brabantia, de Latijnse benaming van het hertogdom Brabant. Het betekent zoveel als ‘Brabantse zaken’.  Wij zijn niet de eersten die deze naam gebruiken. In 1954 gaf  het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant de bundel Brabantica uit, een bibliografie van de geschiedenis van Noord-Brabant. Tussen 1962 en 1982 verscheen onder auspiciën van hetzelfde Gen ootschap het jaarboek Varia Historica Brabantica, waarin artikelen werden opgenomen met betrekking tot Noord-Brabant. Vanaf 1984 zette de Historische Vereniging Brabant dit jaarboek voort onder de titel Noordbrabants Historisch Jaarboek.

De titel werd niet alleen door Nederlandse IMG_2058historische verenigingen gebruikt. Vanaf 1956 tot en met 1971 verscheen bij de Brusselse genealogische vereniging  Brabantica. Recueil de travaux de généalogie, d’héraldique et d’histoire familiale pour la province de Brabant. Het resultaat was uiteindelijk een nog steeds bruikbaar genealogisch naslagwerk van meer dan 1200 pagina’s waarin vooral de zogenoemde zeven geslachten uit Brussel genealogisch werden ontleed (zie hier de recensie van Alain Derville van de eerste delen.

Terwijl deze gedrukte werken zich richtten op hetzij het Nederlandse hetzij het Belgische deel van Brabant, staat dit blog open voor bijdragen over het gehele vroegere hertogdom Brabant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s